Tafelstyling met wilde bloemen

11 mei 2020

Perfect als je trouwt in april of mei

Heerlijk, het is weer voorjaar. In april en mei kan ik echt geen genoeg krijgen van al die prachtig bloeiende wilde bloemen. Dijkjes helemaal geel van het koolzaad, kronkelpaadjes met aan 2 kanten fluitenkruid, velden vol met boterbloemen en natuurlijk die schattige madeliefjes in het gras.

 

Als ik nu zou trouwen, dan zou ik dat absoluut in het voorjaar doen en alles aankleden met wilde bloemen. Super romantisch vind ik dat. Om je een beeld te geven hoe dat eruit kan zien, heb ik een tafelstyling gemaakt met vers geplukte bloemen. Ik deel graag wat tips met je, waar je op kan letten en rekening mee moet houden.

Let op: de bloeitijd is niet altijd hetzelfde

Heel simpel. Als de winter zacht is met veel zonuren dan kan de bloeitijd zomaar 3 weken eerder beginnen. 

 

Vorig jaar stond het fluitenkruid in de meivakantie volop te bloeien (begin mei). Dit jaar is het al bijna uitgebloeid en niet echt mooi meer in deze periode. 

 

Trouw jij half mei en droom je van grote bossen fluitenkruid in mooie hoge vazen? Het is dus niet zeker dat dit gaat lukken.

Passen wilde bloemen bij jullie?

Trouwen jullie buiten in de natuur, in een boomgaard, in het bos of in de polder. Dan passen wilde bloemen daar helemaal bij. 

Trouw je met een thema zoals een bohemian wedding, een festival bruiloft of back to nature, dan zit je met wilde bloemen super goed. 

 

Willen jullie niets aan het toeval overlaten en alles perfect geregeld hebben? Dan zijn deze bloemen misschien een minder goed idee. 

Wilde bloemen kunnen niet zonder water

ook niet heel even

De bloemen moeten na het plukken weer zo snel mogelijk in het water staan. Anders gaan ze slap hangen. Dit maakt wilde bloemen daarom niet echt geschikt voor een bruidsboeket of corsage.

 

Voor de tafelstyling tijdens het diner is het echt perfect. Hier zou ik voor kleine vaasjes of flesjes met bloemen gaan. Allemaal dezelfde bloemen, één kleur of juist een mix en match van de vele soorten die te vinden zijn.

 

Of wat dacht je van de aankleding van het prieel waar de trouwceremonie wordt gegeven. Je kunt voor grote bossen in mooie vazen gaan. Of kleine flesjes aan de stoelen met boterbloemen bijvoorbeeld.

 

 

Let op: Je mag niet overal zomaar bloemen plukken!

Een jaar of 45 geleden plukte ik bloemen voor mijn moeders verjaardag. We waren op vakantie in België, 22 mei, waarschijnlijk Pinksteren. Ik was vroeg opgestaan om mijn mama te verrassen. En een verrassing was het! Zij was dolblij met de prachtige bloemen. Bijzonder mooi zelfs. "Waar heb je die vandaan?" Ze was natuurlijk verbaasd om zoveel schoonheid. Ik vond het normaal dat er in België kennelijk hele bijzondere bloemen langs de weg groeide. Toen ik de plek aanwees, bleek het om de tuin van de buren te gaan... 

Wist ik veel, ik was 8 ))) 

Mag je bloemen plukken in de berm langs de weg?

Ja als het de openbare weg is. Nee, als de bermen zijn ingezaaid door de gemeente. Dit kun je zien omdat er hele andere bloemen staan dan in bermen in de buurt. Deze bloemen hebben als doel om bijen en vlinders aan te trekken. Plukken is dan niet gewenst. Zeker geen grote hoeveelheden.

De witte margrieten rechts op de foto, had ik eigenlijk niet mogen meenemen. Deze zijn ingezaaid. In de Zaanstreek, waar ik woon, komen margrieten niet in het wild voor.

Waar wel/Waar niet

Niet in het park of plantsoen, zelfs geen madeliefjes in het gras!

Niet in natuurgebieden.

Niet in de bossen van staats bosbeheer.

 

Wel in de polder.

Wel langs de sloot.

Kies alleen voor bloemen die veel voorkomen. Bekende bloemen die je niet mag plukken omdat ze beschermd zijn:

Rietsigaren, Zwanenbloem, Dotterbloem, wilde Orchidee

Ik hoop dat ik je heb geïnspireerd met dit blog en de mooie foto's. Willen jullie ook zo een prachtige tafelstyling met wilden bloemen. Heb je nog vragen. Wil je advies? Laat het mij weten. Ik hoor het graag van je. Liefs Karin

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.