5 tips voor duurzame bloemen op jullie trouwdag

Blog #2: Duurzaam trouwen is een mindset

Ik ben Karin Mooij, de enige duurzame trouwstylist van Nederland.

Met mijn blogs wil ik je helpen en inspireren om duurzame keuzes te maken op de mooiste dag van je leven.  Niet ingewikkeld, maar juist heel eenvoudig. "De kracht van simpel", noem ik dat.

Als duurzame trouwstylist vind ik het vanzelfsprekend om duurzame keuzes te maken als het om de bloemen gaat.

In dit blog vertel ik hoe ook jij kunt kiezen voor duurzame bloemen:

Sustainable Flower Power 

Anne Offenberg fotografie | Bloeming Floral Art

Trouwen en bloemen kunnen eigenlijk niet zonder elkaar. Een prachtig bruidsboeket, bloemen op tafel bij het diner. Een mooi bloemstuk aan de backdrop. Het maakt jullie dag helemaal compleet. Het past prachtig bij een natuurlijke uitstraling.

 

Daarom heb je misschien geen idee dat bloemen flink vervuilend kunnen zijn voor het milieu. 

 

Ik ga je helpen om voor bloemen te gaan die super eco friendly zijn. Gelukkig valt er genoeg te kiezen, als je maar weet hoe.

Met een kleine stap, maak je een groot verschil.

1: Kies bloemen van het seizoen

"Ja duh, hoe dan. Ik heb helemaal geen verstand van bloemen". Ik hoor het je denken. Misschien lukt het verschil tussen een tulp en een roos nog net, maar verder...

Google is je beste vriend. Je kunt ook informeren bij de bloemist in de buurt of bij de bloemenstal op de markt of station. Uiteraard is diegene die jullie bloemen verzorgd voor de bruiloft ook helemaal op de hoogte. 

Anoesjka Minnaard Fotografie

Pioenrozen, zoals op de foto, zijn  in mei en juni meer dan fantastisch en spotgoedkoop, net als zonnebloemen in de zomer of chrysanten in het najaar. Op deze manier kun je flink op de kosten besparen. Vaak staan pioenrozen op de Hollandse koude grond (net als tulpen). Er hoeft dus geen kas verwarmd en verlicht te worden. En er hoeft geen vliegtuig te vliegen om ze op te halen.

Dat scheelt dus bakken CO2, lekker eco friendley dus.

Fijn toch.

Wist je dat bijna alle rozen uit Afrika komen?

Huh? Nederland is toch het bloemenland van de wereld?

Daar sta je dus helemaal niet bij stil. Heel veel bloemen worden ingevlogen uit andere landen. Dat is natuurlijk super slecht voor jouw ecologische voetafdruk. Maar er is heel goed nieuws. Je kunt dit lekker makkelijk oplossen met tip 2.

2. Kies voor Nederlandse kwekers

Kies voor bloemen die bij Nederlandse kwekers vandaan komen. Wij zijn natuurlijk niet voor niets bloemenland nummer 1. Daarom verwacht je niet dat heel veel rozen uit Kenia komen. Gelukkig worden er ook gewoon Nederlandse rozen gekweekt in de Bollenstreek. En tropische bloemen of cactussen hoeven ook niet perse uit verre oorden te komen. De orchidee wordt gewoon in Zaanstad gekweekt, in Assendelft!

Vraag het na bij jouw bloemist. (Of bij mij)

3. Kies voor een duurzame bloemist

 

Bloemen van een duurzame bloemist zijn niet perse biologisch. Behalve dat zij aan allerlei strenge eisen moeten voldoen, dragen zij zoveel mogelijk een steentje bij aan het milieu.

Van verpakkingsmateriaal zonder plastic tot bindmateriaal van jute. 

Super fijn toch. Als je daarvoor kiest, weet je zeker dat je goed zit.

4. Kies bloemen van een pluktuin

De Pluktuin in Bakkum

Bruidsboeket van bloemen van de pluktuin.

Bloemen plukken in een pluktuin is zo super leuk om te doen. En duurzamer kan echt niet. Er is vaak een pluktuin bij jou in de buurt. Dus lekker lokaal.

Zij gebruiken geen bestrijdingsmiddelen. Maken vaak gebruik van biologisch zaad.  Je hebt sowieso bloemen van het seizoen. De bloemen staan op de koude grond dus er komt geen verwarmde of verlichte kas aan te pas. 

De medewerkers van de pluktuin hebben vaak ervaring met bloemen voor een bruiloft. Zij weten precies welke bloemen geschikt zijn voor een bruidsboeket of bijvoorbeeld voor een groot bloemstuk aan een backdrop. 

Lijkt dit je wat? Ga dan eens informeren wat ze voor jullie kunnen doen? Vaak kunnen zij daar ook een bruidsboeket voor je maken. En... de prijs valt reuze mee. 

Als trouwstylist maak ik graag gebruik van de pluktuin. Niet alleen voor de tafelstyling. Ook als ik bloemen mag verzorgen voor een bruidsboeket of bloemstuk voor aan de backdrop.

5. Kies een bestemming voor de bloemen NA de trouwdag?

Wat doen jullie met de bloemen na de trouwdag? Deze vraag stel ik altijd aan mijn bruidsparen.

Het is namelijk super logisch dat jullie hier niet aan denken. Als bruidspaar ben je met hele andere dingen bezig. Misschien gaan jullie  de volgende dag al op huwelijksreis. 

Super zonde als de bloemen worden weggegooid. Ze zijn tenslotte maar één dag gebruikt. 

Daarom stel ik jou nu alvast de vraag: "Wat doen jullie met de bloemen NA de trouwdag"?

Door tevoren een bestemming te kiezen en te regelen maak je echt een groot verschil als het om duurzaamheid gaat.

No waste is de beste manier.

Heb je geen idee hoe je de bloemen  een andere bestemming kan geven? Klik dan even op de button. Ik heb hier een blog over geschreven.

Dank je wel voor het lezen van mijn blog. Ik hoop dat ik je heb geïnspireerd. Wil je een reactie achterlaten? Heb je vragen? Wil je meer weten over duurzame trouwstyling?

Stuur me dan een berichtje via het contactformulier hieronder.