"Branding: de enige ruis op de lijn die niet stoort"

Jippi-a-jee aan zee

Ken je dat heerlijke frisse gevoel na een mooie strandwandeling of na een dagje aan zee? Aan zee lijkt alles zorgelozer, lichter, vrolijker. Zelfs als je wat somber bent of als de zon niet schijnt. 

Ik heb daar zo mijn eigen theorie over: "Zoveel water en zand, daar past even niets meer tussen"...

Dat heb ik helemaal volledig zelf verzonnen. Maar de wetenschap kijkt helemaal niet naar al dat zand en al dat water. Het zit namelijk in de lucht! 

Die is heilzaam, maakt je kalm, positief en vermindert stress. Ja, dat weet ik allang, maar hoe komt dat dan?

Nou dat zit zo. Het zeewater zit vol met zout, jodium en magnesium. Dit wordt door de wind de lucht in geslingerd. Die lucht adem je in. Ook lekker kalmerend voor je luchtwegen. Ook verbetert zeelucht de serotonine aanmaak in ons lijf.

En dat is echt overal goed voor: het geheugen (oh echt? niets van gemerkt), zelfvertrouwen, emotie, stemming, eetlust, seksualiteit en slaap.

En tenslotte... heel belangrijk. De zeelucht bevat geen uitlaatgassen en andere enge stofjes. Dat past natuurlijk niet meer door al die mineralen en neurotransmitters.

Persoonlijk denk ik toch even kritisch aan de Hoogovens die een kilometer of 10 verderop links (laten??) liggen van ons strandhuis?

Zoals de quote bovenaan al zegt: ruis stoort niet. Nooit niet. Het ruisen der golven, maar ook ruisende bladeren of riet. Het maakt je kalm. Zelfs als de zee buldert, de bladeren zwiepen en het riet klappert, dan nog hoort het fijn aan. De wetenschap heeft aangetoond dat ruisen rustig maakt. Net als kijken naar de horizon. Tja, dat heb ik ook. Mijn grote liefde de zee en de polder op twee! Zij hebben een overschot aan horizon. Het geeft mij overzicht en waarschijnlijk een gevoel van (schijn)veiligheid. Je ziet wat er gaat komen. Dat weten, dat kalmeert. 

Is het allemaal alleen maar positief? Nee hoor, er is ook nog iets met beweging van het water en negatieve!!! zuurstofionen, daar kun je er niet genoeg van hebben.  Dus toch positief. Is van essentieel belang voor je hele lijf. 

Zo! Nu weet je hoe het zit. Maak er een mooi.je.boel van...aan zee!