#blog: 5 manieren voor een keuken zonder bovenkasten

Ben jij toe aan een nieuwe keuken? Of wil je jouw bestaande keuken behouden maar helemaal veranderen. Lees dan eerst deze tips. 

Denk eens aan een keuken zonder bovenkasten. Super mooi en helemaal van nu. Ja, ja, dat zal wel. Maar waar laat ik mijn spullen? En je hebt natuurlijk echt geen zin om in de stank te zitten omdat de afzuigkap stylisch niet langer verantwoord is.

Ik hoor het je denken. 

Wij zijn er wel voor gegaan. En ik neem je mee in de oplossingen waar wij voor gekozen hebben. De hoofdreden: een super ruimtelijk gevoel. De keuken lijkt 2x zo groot.

# kies voor een geïntegreerde afzuigkap

Wat mij betreft de uitvinding van de eeuw! (Vorige eeuw was dit de usb stick voor mij;-)

Ik ben echt anti-afzuigkap.  Nuttig, tuurlijk. Maar zo lelijk en bepalend in je keuken. Wij hebben er daarom in ons vorige huis voor gekozen om geen afzuigkap te plaatsen in onze nieuwe keuken.  We hadden er eigenlijk alleen erg in als we aardappelen hadden gebakken. Dat stonk echt de volgende ochtend.

Je moet gewoon super lekker koken, dan ruikt het juist heerlijk in huis )))) Maar serieus, wij vonden het eigenlijk prima zonder. Inmiddels wonen we in een ander huis. Hier blijven luchtjes wat meer hangen. Er hing hier een afzuigkap die deed zijn werk goed. Dus in de nieuwe keuken de beste mogelijkheid die je kunt bedenken: een afzuigkap die IN de kookplaat zit. Hoe geweldig is dat.

Geen lelijk apparaat boven je fornhuis. Geen kopstoter meer. En, een vrije zichtlijn de keuken in...

Ik heb mij behoorlijk verdiept in soorten, merken en vooral heel veel reviews gelezen. De conclusie was grotendeels heel duidelijk. Iedereen die een geïntegreerde afzuigkap heeft is er super tevreden over. Heb je de kans? Dan zeker doen.

# Zet de koelkast aan het begin van je aanrecht

Ons onze vorige keuken stond de koelkast aan het eind van het aanrecht. Daardoor keken we vanaf de tafel tegen die grote hoge kast van de koelkast aan. De zichtlijn de keuken in was belemmerd. Dit kan natuurlijk als een pluspunt gezien worden (je kijkt niet tegen de bende aan). Maar als de zichtlijn vrij is, dan geeft dat een ruimtelijk gevoel.

Voor ons een reden om bij de nieuwe keuken de koelkast te verplaatsen naar de andere kant van het aanrecht. Dit in combinatie met het weglaten van de bovenkasten geeft zo een compleet andere uitstraling aan onze keuken.

# zet in het zicht wat gezien mag worden.

Dat scheelt nog zeker een kast aan kastruimte. Zet in het zicht wat gezien mag worden. 

Zet je prachtige servies gewoon te kijk. Kookboeken, mooie pannen en gekleurde kruiden in glazen potten. Allemaal de moeite van het bekijken waard. Zorg dat het gezellig is maar niet rommelig. Uiteraard moet je voldoende werkruimte overhouden want ik gaf al aan dat een keuken praktisch moet zijn. Maar dat is geen reden om deze ruimte te vergeten als het om styling gaat.

# ruim op

Een keuken met heel veel kastruimte. Dat is toch heerlijk. Als je dus, net als wij, de bovenkasten gaat weglaten dan kom je behoorlijk wat ruimte tekort. Toch?

Even tussen ons, wees eens heel eerlijk. Trek eens een kastje open en kijk eens heel kritisch...

Als je ruimte heb, dan ga je verzamelen. Dat zit in ons DNA. Dussss, heb je echt 3 maatbekers nodig, 25 plastic bakjes om restjes in te vriezen. 5 koekenpannen...serieus?

Dit is een praktijkvoorbeeld van mijzelf. Geldt natuurlijk niet voor jou ))) 

Toen wij gingen verhuizen ben ik super kritisch geweest met het meeverhuizen van keukenspullen. Echt, 2/3 kon weg!!

Dat scheelt zomaar 2 kasten met spullen. Precies, die 2 bovenkasten daar kun je makkelijk zonder. 

# kies voor een mooie plank 

De manier om je spullen mooi in het zicht te zetten. Een mooi aangeklede plank kan een echte eyecatcher zijn. Het is een stuk minder massief dan een grote bovenkast. En draagt dus bij aan een ruimtelijk gevoel.

Een ander voordeel van een keukenplank is dat je toch makkelijk verlichting kunt aanbrengen die op het aanrecht schijnt.

In dit geval kun je dan het beste gaan voor een plank over de gehele lengte van het keukenblad. Dit past mooi in een strakke inrichting.

Wij gaan voor meerdere kleine planken. Verschillend in formaat. Dit geeft een speels effect. De kernwoorden van onze keuken zijn rust en gezelligheid. Daarom past deze optie beter bij ons.

# maak een statement

#kies voor groen in de keuken

Maak een statement, juist in de keuken. Dit is een super manier om je keuken echt bij de rest van je interieur/woonkamer/leefruimte te betrekken. De keuken ontstijgt zijn eigen functies.

Natuurlijk is de keuken in de eerste plaats een praktische plek. Maar dat wil niet zeggen dat je hier geen prachtplek van kan maken.

Door voor een statement te gaan maak je het vooral eigen en uniek. Een van de belangrijkse pijlers van jouw interieur toch?

Wij zijn voor een wandvullende muurposter gegaan. Juist omdat we geen bovenkastjes hebben is dit helemaal super geworden.

Je zou ook kunnen gaan voor een bijzondere kleur

een waanzinnig aanrechtblad

prachtige tegels op de achterwand

een mooie uitgesproken tegelvloer.

 

Alles natuurlijk helemaal in jouw specifieke smaak. Maar houd het functioneel. Let erop dat je behang of verf afwasbaar is. Of kies voor tegels op kwetsbare plekken zoals het fornhuis en achter de kraan.

 

Kies voor onderhoudsvriendelijk. Wij vonden een betonnen aanrecht fantastisch maar hebben hier vanaf gezien omdat je dit echt moet onderhouden om het mooi te houden. Wij zijn niet zo poetserig. Het past daarom niet bij ons.