Blog #2: Duurzaam trouwen, zo doe je dat

Sustainable Flower Power 

Ik ga je laten zien dat het super makkelijk is om duurzame keuzes te maken op de mooiste dag van je leven.  In dit blog vol handige weetjes lees je hoe je dit kunt doen als het om de bloemen voor de bruiloft gaat.

Mijn doel is om je met deze weetjes bewust te maken. Zo kunnen jullie de keuze maken die het beste bij jullie past. 

Anne Offenberg fotografie | Bloeming Floral Art

Duurzaam trouwen is een mindset

Trouwen en bloemen kunnen eigenlijk niet zonder elkaar. Een prachtig bruidsboeket, bloemen op tafel bij het diner. Een mooi bloemstuk aan de backdrop. Het maakt jullie dag helemaal compleet. Het past prachtig bij een natuurlijke uitstraling.

Daarom heb je misschien geen idee dat bloemen flink vervuilend zijn voor het milieu. 

Gelukkig valt er genoeg te kiezen, als je maar weet hoe. Super tof toch om al jullie bloemen eens te overgieten met een "vleugje groen". Kleine stap, groot verschil. "De kracht van simpel"noem ik dat.

Wist je dat #1: bloemen van het seizoen super eco friendley zijn

....en veel goedkoper dus win-win

"Ja duh, hoe dan. Ik heb helemaal geen verstand van bloemen". Ik hoor het je denken. Misschien lukt het verschil tussen een tulp en een roos nog net, maar verder...

Google is je beste vriend. Je kunt ook informeren bij de bloemist in de buurt of bij de bloemenstal op de markt of station. Uiteraard is diegene die jullie bloemen verzorgd voor de bruiloft ook helemaal op de hoogte. 

Pioenrozen in mei zijn meer dan fantastisch en spotgoedkoop, net als zonnebloemen in de zomer of chrysanten in het najaar. Op deze manier kun je flink op de kosten besparen. 

 

 

Pioenrozen, zoals op de foto, zijn  in mei en juni meer dan fantastisch en spotgoedkoop, net als zonnebloemen in de zomer of chrysanten in het najaar. Op deze manier kun je flink op de kosten besparen. Vaak staan pioenrozen op de Hollandse koude grond (net als tulpen). Er hoeft dus geen kas verwarmd en verlicht te worden. En er hoeft geen vliegtuig te vliegen om ze op te halen.

Dat scheelt dus bakken CO2, lekker eco friendley dus.

Fijn toch.

Anoesjka Minnaard Fotografie

Wist je dat #2: bijna alle rozen uit Afrika komen?

Huh? Nederland is toch het bloemenland van de wereld?

Daar sta je dus helemaal niet bij stil. Heel veel bloemen worden ingevlogen uit andere landen. Dat is natuurlijk super slecht voor jouw ecologische voetafdruk. Maar er is heel goed nieuws. Je kunt dit lekker makkelijk oplossen met deze tip.

Tip: Kies voor bloemen die bij Nederlandse kwekers vandaan komen

Wij zijn natuurlijk niet voor niets bloemenland nummer 1. Daarom verwacht je niet dat heel veel rozen uit Kenia komen. Gelukkig worden er ook gewoon Nederlandse rozen gekweekt in de Bollenstreek. En tropische bloemen hoeven ook niet perse uit verre oorden te komen. De orchidee wordt gewoon in Zaanstad gekweekt, in Assendelft!

Vraag het na bij jouw bloemist.

Wist je dat #3: er duurzame bloemisten zijn?

wel zo makkelijk toch

 

Bloemen van een duurzame bloemist zijn niet perse biologisch. Behalve dat zij aan allerlei strenge eisen moeten voldoen, dragen zij zoveel mogelijk een steentje bij aan het milieu.

Van verpakkingsmateriaal zonder plastic tot bindmateriaal van jute. 

Super fijn toch. Als je daarvoor kiest, weet je zeker dat je goed zit.

Wist je dat #4: zomaar bloemen plukken vaak verboden is?

zelfs geen madeliefjes in het park!

Een veldboeket, vers geplukt. Of grote bossen fluitenkruid. Romantischer kan haast niet. Helemaal passend bij een festival bruiloft bijvoorbeeld. Of een andere toffe buitenlocatie. Gratis ook. Als je zelf bloemen plukt, dan kost het niks.

Maar let op: bloemen plukken in Nederland is heel vaak verboden. Dus je riskeert een boete. Maar er zijn plekken waar het wel mag. Wil je weten hoe het precies zit? Lees het in mijn blog: https://www.mooijeboel.com/blogs/tafelstyling-met-wilde-bloemen

Ik ben zelf namelijk verliefd op wilde bloemen en heb dit voorjaar een tafelstyling midden in de polder neergezet. Gelukkig geen politie gezien. Wel heel veel passanten die vol lof waren of vroegen of de rosé al koud stond :-)

Tip: Wilde bloemen moeten zo vers mogelijk zijn.

Dusss. Als jullie besluiten dat het wilde bloemen worden op de bruiloft. Laat een ander die dan plukken. Houd er rekening mee dat jij waarschijnlijk op de trouwdag zelf geen tijd hebt om nog even bloemen te gaan plukken. Iets om rekening mee te houden.

Wist je dat #5 je ook in een pluktuin terecht kan?

dit is echt de meest duurzame optie

De Pluktuin in Bakkum

Bruidsboeket van bloemen van de pluktuin.

Bloemen plukken in een pluktuin is zo super leuk om te doen. En duurzamer kan echt niet. Er is vaak een pluktuin bij jou in de buurt. Dus lekker lokaal.

Zij gebruiken geen bestrijdingsmiddelen. Maken vaak gebruik van biologisch zaad.  Je hebt sowieso bloemen van het seizoen. De bloemen staan op de koude grond dus er komt geen verwarmde of verlichte kas aan te pas. 

De medewerkers van de pluktuin hebben vaak ervaring met bloemen voor een bruiloft. Zij weten precies welke bloemen geschikt zijn voor een bruidsboeket of bijvoorbeeld voor een groot bloemstuk aan een backdrop. 

Lijkt dit je wat? Ga dan eens informeren wat ze voor jullie kunnen doen? Vaak kunnen zij daar ook een bruidsboeket voor je maken. En... de prijs valt reuze mee.